Studiul care-ți arată că România stă pe loc de ani de zile: ce arată capitolul inovare

de: Ciprian Ioana
24 06. 2020

Nu mai e o surpriză pentru nimeni faptul că România e o țară care se află de obicei în coada clasamentelor europene atunci când vine vorba de lucruri pozitive. Iar la capitolul inovare nu-s mari schimbări.

România și Bulgaria se numără printre cele mai sărace țări din UE. Din această cauză, inovația stă de multe ori pe loc. Fie pentru că nu există bani, fie din cauza dezintereseului crescut de la vârful puterii. Așa se întâmplă și-n clasamentul privind inovarea.

Pe ultimele locuri ale acestui top se află… chiar România și Bulgaria. Sunt singurele două state din UE cu o inovare „modestă”, care nu ating nici măcar jumătate din scorul mediu al UE, arată un clasament realizate de Comisia Europeană.

România, în coada clasamentului la capitolul inovare

Raportul CE analizează performanțele fiecărui stat membru, la zece categorii. De departe, se remarcă Spania, care obține cele mai bune scoruri la „Resurse umane” – pentru că are mulți absolvenți de doctorat, dar și la „Mediu favorabil inovării”, practic datorită răspândirii ample a internetului în bandă largă, în țară.

De asemenea, obține un scor peste media europeană la categoria „Impactul asupra forței de muncă”, datorită creșterii locurilor de muncă în companii cu creștere rapidă. Pe de altă parte, numără și Spania niște minusuri în ciuda acestor progrese: a obținut cele mai slabe scoruri la categoriile „Inovatori” (ponderată de capacitatea mică a IMM-urilor de a dezvolta soluții inovatoare), „Investiții în afaceri” (din cauza cheltuielilor reduse în cercetare și dezvoltare ale sectorului privat) și „Legături” (care evaluează colaborarea între companii și între sectorul privat și cel public).

În fruntea clasamentului se mai află țări precum Suedia, care ocupă primul loc chiar, împreună cu Finlanda, Danemarca, Olanda și Luxemburg. Sunt considerate țări „lideri” în inovare în UE, cu un scor cu cel puțin 25% mai mare decât media comunitară. Alți șapte parteneri europeni se află la al doilea nivel al clasamentului, format din țări cu o inovare „puternică” cuprinsă între 95% și 125% din media UE. Este vorba despre Austria, Belgia, Estonia, Franța, Germania, Irlanda și Portugalia, care în acest an intră în grup pentru prima dată.

În eșalonul al treilea se află 13 state membre cu un nivel de inovare „moderat” (între 50% și 95%) din media europeană. Croația, Cipru, Republica Cehă, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia și Spania formează acest grup.

Cum spuneam, România e la coadă împreună cu Bulgaria.